miercuri, 19 octombrie 2011

LOCUINTE EFICIENTE ENERGETIC, LA PRETURI ACCESIBILE SI NOI MATERIALE...VECHI DE CAND LUMEA

Invitati: Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri si Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii
O emisiune de Dan Stoica


Sunt sigur ca multi dintre noi si-au pus, cel putin odata, problema reducerii costurilor la facturile pentru energie electrica si termica, in conditiile in care aceste costuri au crescut continuu in ultimii ani.

Arhitectii, constructorii si producatorii de materiale de constructii cauta si ei, de ani de zile, solutii la aceeasi problema, a reducerii consumului de energie. Acest lucru se petrece intr-un context in care, in toate domeniile de activitate, se fac eforturi considerabile pentru gasirea unor noi tehnologii si materiale, cu scopul de a reduce volumul de emisii de gaze cu efect de sera, care provoaca fenomenul de incalzire globala.

In unele tari, in care guvernele au adoptat o legislatie stimulativa in acest domeniu, s-a ajuns la rezultate spectaculoase: cladiri care nu numai ca nu cosuma, dar care au devenit chiar producatoare de energie, pe care o livreaza in sistemul de distributie.

Care este viitorul in acest domeniu si cat de actuale sint materialele traditionale de constructie? Vor fi paiele, pamantul si lana 'noile' materiale de constructie? Cum putem fi integra sursele de energie alternativa in cladirile eficiente energetic?

Am adresat aceste intrebari d-nei Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri si d-lui Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.

In Romania s-au realizat, recent, primele cladiri rezidentiale, eficiente din punct de vedere energetic, al caror pret de vanzare este comparabil cu cel al cladirilor 'normale'. Constructorul acestora afirma ca, pentru fiecare apartament, se pot face economii anuale de energie de pana la 1.000 euro. D-na Emilia Cerna Mladin a facut auditul energetic al acestui ansamblu de locuinte:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu