miercuri, 13 aprilie 2011

EXPEDITIA ROMANEASCA 'ECO GROENLANDA' - MARTORI AI SCHIMBARILOR CLIMATICE

Invitati: Constantin Lacatusu, alpinist si Cornel Coman, antrenor alpinism
O emisiune de Dan Stoica

Daca s-ar topi toata gheata din Groenlanda - al carei volum este estimat la 2.850.000 Kmc - nivelul oceanelor Terrei ar creste cu aproape sapte metri si ar provoca inundarea majoritatii oraselor importante ale lumii, situate in zonele de coasta. Cit de repede se poate intimpla acest lucru, ramine de vazut... Expertii afirma ca o crestere cu trei grade Celsius a temperaturii medii, pina la sfirsitul secolului XXI, ar putea provoca o crestere a apelor oceanelor cu pina la un metru.

Spre deosebire de proiectiile in viitor, calculele prezentului indica faptul ca, in perioada 2003-2008, rata de topire a ghetii din Groenlada a fost, in medie, de 195 Kmc/an, conform datelor furnizate de satelitul american GRACE.


In data de 19 aprilie, 2010, Constantin Lacatusu – primul roman care a cucerit Everestul si singurul care a suit pe cele mai inalte virfuri de pe cele sapte continente ale Terrei – si Cornel Coman, prieten si experimentat antrenor de alpinism si escalada, porneau in expeditia ‘Eco Groenlanda’ dorind, printre altele, sa atraga atentia publicului asupra efectelor incalzirii globale, un fenomen cit se poate de real, afirma Constantin Lacatusu:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu