miercuri, 6 aprilie 2011

CUM SA CUMPARAM APARATURA ELECTRONICA SI ELECTROCASNICA EFICIENTA ENERGETIC

Invitat, Mariana Barbuta, director proiect Top Ten Info, Romania
O emisiune de Dan Stoica


Sint sigur ca fiecare dintre noi ne-am pus, cel putin o data, problema reducerii consumului casnic de energie electrica si, implicit, pe cea a reducerii costului facturii lunare primite de la furnizorul de curent electric.

Confortul nostru modern este asigurat, printre altele, si de o adevarata 'armata' de echipamente electronice si electrocasnice care se 'hraneste', exclusiv, cu energie electrica: televizor, computer, frigider, corpuri de iluminat, masina de spalat rufe si vase, aspirator... si lista poate continua -uneori exasperant - dupa nevoile si preferintele fiecaruia dintre noi.

Oricat ne-am stradui sa reducem consumul de energie electrica, la sfarsitul lunii, atunci cind vine factura, rezultatele sint tot nesatisfacatore si ne propunem, iar si iar, ca in viitor sa facem si mai multa economie. Mai putina energie consumata inseamna nu doar o economie binevenita la bugetul nostru, ci si o reducere importanta a emisiilor de gaze cu efect de sera, care provoaca fenomenul de incalzire globala.

Care este momentul cel mai bun pentru a incepe sa economisim energia consumata de aparatura electronica si electrocasnica? Raspunsul este simplu: atunci cind o cumparam. Problema este insa cum alegem echipamentele de care avem nevoie dar care consuma si putina energie electrica. Dupa ce criterii trebuie sa ne orientam in alegerea noastra? Ce inseamna, de fapt, eficienta energetica si cum sa citim etichetele cu informatii referitoare la aceasta eficienta?

Doamna Mariana Barbuta, cercetator stiintific la ICEMENERG si director al proiectului Top Ten Info Romania, ne invata ce trebuie sa stim atunci cand vrem sa cumparam aparatura electronica si electrocasnica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu