miercuri, 16 martie 2011

ACCIDENTUL DE LA FUKUSHIMA: INCEPUTUL SFARSITULUI ENERGETICII NUCLEARE?!


Invitat: Ioana Ciuta, dir. executiv 'TERRA Mileniul III'
O emisiune de Dan Stoica

Accidentul de la centrala nucleara de la Fukushima, survenit in urma celui mai puternic cutreur din istoria Japoniei si a valului tsunami provocat de acesta, a readus in discutie, la nivel planetar, subiectul controversat al sigurantei centralelor nucleare.

Reactiile de ingrijorare provocate de accidental din Japonia au determinat multe tari sa-si revizuiasca planurile de dezvoltare a sectorului energetic nuclear. Uniunea Europeana a decis ca toate cele 143 de centrale nucleare de pe continent sa fie supuse unor teste de stress riguroase. Germania a oprit, pentru o perioada de cel putin 3 luni, sapte centrale nucleare construite inainte de 1980, din totalul de 17 centrale care furnizeaza cam un sfert din energia electrica necesara celei mai puternice economii europene. Elvetia a suspendat planurile de construire a trei noi centrale nucleare, pina la revizuirea standardelor de securitate ale acestora. In mod cert, accidentul centralei nucleare de la Fukushima va determina o reflectie serioasa asupra energiei nucleare si in cazul celor zece state care se pregatesc sa intre in ‘clubul nuclear’. Pe de alta parte, tragedia din Japonia a readus in atentia publicului informatii mai vechi care - la vremea aparitiei lor - fie au fost trecute prea usor cu vederea, fie au fost expediate in derizoriu, sub presiunile industriei energetice nucleare sau ale politicienilor. Este cazul raportului din anul 1972, care afirma ca structura de siguranta a reactoarelor de tip Mark 1 de la Fukushima, proiectate de General Electric din SUA, este insuficient de rezistenta in cazul unei catastrofe naturale.

In ceea ce priveste sud-estul Europei, este interesanta declaratia presedintelui autoritatii bulgare de reglementare in domeniul nuclear, Ivan Tocev, care a admis - cu ocazia reuniunii de urgenta care a avut loc la nivelul UE, imediat dupa tragedia din Japonia – ca zona in care urmeaza a fi construita centrala de la Belene ar avea niste probleme din punct de vedere seismic. Probleme confirmate si de faptul ca, in cutremurul din anul 1977, la o distanta de numai 14 km de locul unde urmeaza sa fie amplasata centrala au murit 120 de persoane. O declaratie care vine la mult timp dupa ce Comisia Europeana acceptase raportul bulgar in care se afirma ca nu exista nici un risc seismic in zona de nord a Bulgariei.

Singurii care nu au nici un fel de probleme cu securitatea in domeniul energiei nucleare sintem noi, daca este sa judecam dupa declaratiile oficialilor si expertilor romani, facute pe toate canalele media. Sa la dam crezare sau sa tinem seama si de afirmatia expertului in energetica nucleara care a afirmat ca, citez, “Guvernele nu sint deloc transparente atunci cind vine vorba despre nivelul de siguranta a centralelor nucleare”?

Va propun sa auzim si varianta societatii civile, prin vocea Ioanei Ciuta, director executiv al Fundatiei Terra Mileniul III

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu