miercuri, 20 octombrie 2010

CIT DE BUNA MAI ESTE APA DE FINTINA?

Invitat, conf. dr. Mihaela Vasilescu
O emisiune de Dan Stoica

Apa de fintina sau apa de put, cum se mai spune pe la noi, constituie inca unica sursa de apa potabila pentru majoritatea romanilor care locuiesc in zonele rurale, si chiar si pentru o semnificativa parte dintre cei care locuiesc la orase.

Mai mult sau mai putin limpede, avind, in unele zone, un gust salciu, apa de fintina este folosita, de secole, pentru baut si pentru prepararea hranei – inclusiv cea a copiilor -, pentru pur si simplul fapt ca este singura sursa de apa potabila. Chiar daca apa imbuteliata a patruns pina in cele mai indepartate colturi ale tarii, citi dintre cei care locuiesc la sat si a caror apa din fintina nu este foarte buna isi pot permite sa isi cumpere necesarul zilnic de apa? Pentru ei, apa de fintina va ramine, cine stie pentru cita vreme de acum inainte, unica sursa de apa, chiar daca pinza freatica din care vine apa este poluata si periculoasa pentru sanatate.

Cit de sigura si sanatoasa mai este insa apa "limpede si rece" din put? Cum putem sti daca fintina din curte are o apa buna sau nu? Cum sa protejam apa din put si ce reguli trebuie respectate atunci cind sapam o fintina noua?

Ne raspunde la aceste intrebari conf. dr. MIHAELA VASILESCU, expert in domeniul apei si sanatatii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu