joi, 16 septembrie 2010

O ECUATIE COMPLICATA - STRATUL DE OZON SI INCALZIREA GLOBALAInvitat, Roxana Bojariu, meteorolog
O emisiune de Dan Stoica

In anul 2009, Protocolul de la Montreal a devenit primul tratat al Natiunilor Unite cu ratificare universala iar, la sfirsitul aceluiasi an, partile semnatare ale protocolului au redus treptat utilizarea a 98% din substantele chimice cuprinse in tratat. La 1 ianuarie 2010, toate tarile semnatare au oprit productia si utilizarea cloroflorocarbonilor, halonilor, tetraclorurii de carbon si a altor substante hidrogenate, care distrug stratul de ozon.

Un studiu al Agentiei Statelor Unite pentru Protectia Mediului arata ca, daca nu ar fi fost luate aceste masuri, pina in anul 2065 cancerul de piele ar fi facut peste 6,3 milioane de victime. Masurile luate pentru protejarea stratului de ozon vor aduce, in aceeasi perioada, economii de peste 4 miliarde de dolari la bugetul sanatatii. Pe plan mondial, estimarile facute arata ca au fost evitate alte zeci de milioane de cazuri de cancer de piele si imbolnaviri de cataracta.

Prin Protocolul de la Montreal s-a evitat, de asemenea, eliberarea in atmosfera a echivalentului a peste 25 de miliarde de tone de gaze cu efect de sera. Acest aspect este deosebit de important, deoarece intre protejarea stratului de ozon si combaterea incalzirii globale exista o relatie – deseori contradictorie – careia oamenii de stiinta incearca sa-i descifreze complexitatea. Este o provocare dificila si urgenta pentru noi toti, afirma ROXANA BOJARIU, coordonatorul sectiei de climatologie a Administratiei Nationale de Meteorologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu